Subjektiva funderingar kring ”CV-design”

För en tid sedan blev jag kontaktad med anledning av ett ”out placement”-uppdrag där en kvinna önskade få mina synpunkter på sitt CV. Jag coachar normalt inte personer inom ”CV-design” men tyckte att det hela lät intressant och började fundera på hur jag själv läser, tolkar och processar ansökningar i mitt arbete. Vad är det egentligen för mekanismer som styr vilken kandidat jag som rekryteringscoach vill veta mer om och kallar till den där första intervjun? Finns det ett optimalt sätt att presentera sig via sitt CV?

Mina högst personliga, subjektiva och generaliserande konklusioner sammanfattas mycket kortfattat nedan:

Hygienfaktorer – oläsligt teckentypsnitt, stavfel, meningsbyggnadsfel, syftningsfel etc. går bort! Här gör väl hjärnan en snabbtolkning något i stil med ”slarvig med CV = slarvig på arbetet = inte bra”

Tydlighet – Framgår all relevant information kring personen tydligt är detta ett stort plus. Professionella rekryteringscoacher bearbetar många CV’n och tydlig, fullödig information uppskattas. Glöm inte att tidsange tidigare anställningar/utbildningar ner på månadsnivå och döp gärna ditt CV till ”CV Namn Personnummer” då det underlättar i hanteringen. Alltför många döper sina CV’n till ”CV1”, ”Nytt CV” eller dylikt vilket är supersegt för oss att söka på och skapar frustration. Att använda en bild på sig själv kan väl vara personligt och trevligt men lär inte påverka en professionell rekryteringscoach i någon riktning.

Enkelt/Specifikt – Sträva efter att ”skala bort” överflödig information för att endast presentera det som har relevans för den aktuella tjänsten. Detta innebär att du bör skriva om och fokusera olika i sitt CV beroende på vilken tjänst man är aktuell för istället för att endast skriva om sitt personliga brev. ”Less is more” heter det ju – var stenhård mot dig själv och ifrågasätt ner på detaljnivå: Tillför denna meningen eller detta ordet någonting i sammanhanget? Om inte: stryk det! Det finns en skön kraft och starkt fokus i en sådant CV som i alla fall jag ofta inbillar mig säger något om ägarens personliga karaktär.

Ja, det var lite subjektiva funderingar – hoppas att det kan vara till nytta för dig på något sätt. När jag läser det jag skrivit ovan blir det tydligt för mig: Tänk ”teknisk manual” när du arbetar fram ditt CV så kommer det bli jättebra – enkelt, korrekt, informativt och logiskt – precis som de flesta ingenjörer vill marknadsföra sig själva :)

/Daniel

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *